Китай е много по-слаба отколкото беше,  Русия, сега е трудно

...
Китай е много по-слаба отколкото беше,  Русия, сега е трудно
Коментари Харесай

Д-р Джордж Фридман: Държави като България са в списъка на Русия

„ Китай е доста по-слаба в сравнение с беше,  Русия, в този момент е мъчно да се дефинира тъкмо каква е, само че също е отслабена. Съединени американски щати са по- постоянни и по-могъщи, излязоха малко напред пред останалите, само че не знаем какво ще прави Китай и сигурно не знаем какво ще прави Русия. “

Според Москва те са в отговор на външни закани

Това съобщи в особено изявление пред Виктория Петрова доктор Джордж Фридман - интернационално прочут пълководец по световните въпроси, създател и ръководител на „ Geopolitical futures “, създател на бестселъри, измежду които „ Взривоопасните точки на Европа “.

Фридман е известен преподавател по интернационална геополитика, а опитът му в региона на военното моделиране, разузнаването и интернационалните връзки го прави доста издирван на многочислени конференции и характерни за промишлеността събития.

 Мълния удари мъж в София (ВИДЕО) 3 мин. Мълния удари мъж в София (ВИДЕО)  Водна буря: Градушка изпочупи прозорци на коли в София (ВИДЕО И СНИМКИ) 5 мин. Водна буря: Градушка изпочупи прозорци на коли в София (ВИДЕО И СНИМКИ)  Майка намушка с нож 4-годишната си щерка 1 мин. Майка намушка с нож 4-годишната си щерка  Лекари оперираха простъпка дясното коляно на мъж вместо лявото 2 мин. Лекари оперираха простъпка дясното коляно на мъж вместо лявото  КНСБ: Най-малко 1080 лв. ще бъде минималната заплата следващата година 3 мин. КНСБ: Най-малко 1080 лв. ще бъде минималната заплата следващата година  „ Ножове летяха във въздуха “: Разказ на пасажер за турбуленцията, която умъртви човек (ВИДЕО И СНИМКИ) 3 мин. „ Ножове летяха във въздуха “: Разказ на пасажер за турбуленцията, която умъртви човек (ВИДЕО И СНИМКИ)  Мълния удари мъж в София (ВИДЕО) 3 мин. Мълния удари мъж в София (ВИДЕО)  Водна буря: Градушка изпочупи прозорци на коли в София (ВИДЕО И СНИМКИ) 5 мин. Водна буря: Градушка изпочупи прозорци на коли в София (ВИДЕО И СНИМКИ)  Майка намушка с нож 4-годишната си щерка 1 мин. Майка намушка с нож 4-годишната си щерка  Лекари оперираха простъпка дясното коляно на мъж вместо лявото 2 мин. Лекари оперираха простъпка дясното коляно на мъж вместо лявото  КНСБ: Най-малко 1080 лв. ще бъде минималната заплата следващата година 3 мин. КНСБ: Най-малко 1080 лв. ще бъде минималната заплата следващата година  „ Ножове летяха във въздуха “: Разказ на пасажер за турбуленцията, която умъртви човек (ВИДЕО И СНИМКИ) 3 мин. „ Ножове летяха във въздуха “: Разказ на пасажер за турбуленцията, която умъртви човек (ВИДЕО И СНИМКИ)

Преди да основе „ Geopolitical futures “ през 2015 година, Фридман е ръководител на „ Стратфор “ - издателска и консултантска компания за геополитическа информация, която основава през 1996 година

В извънредното изявление той показа, че по негово мнение постоянно ще има спорове, само че те не трансформират света.

Снимка: bTV

„ Конфликтът в Близкия изток е районен спор. Отношенията сред Китай, Съединени американски щати и Русия са световен въпрос, тъй като каквото и да се случи, това оказва въздействие върху всички. Не виждам някой да се причисли към тази тройка. Може би Англия ще се измъкне от американската сянка и ще притегли повече внимание, само че не го имам вяра, тъй като на тях им харесва там където са си “, добави доктор Фридман.

Според него Русия сега е изправена пред въпроса, като самостоятелна страна, какви са границите ѝ и кои са съдружниците ѝ.

Обвиненията идват ден откакто Съветът за сигурност на Организация на обединените нации отхвърли съветска проекторезолюция

„ Русия се пробва да откри своето място в света. Оцеля през прехода, в този момент е постоянна страна. Нападна прилежаща страна и войната се разви доста неприятно. Тя не завърши по най-бързия вероятен метод “, посочи той.

„ Империята е просто страна с доста съдружници. Съединени американски щати в този смисъл са империя явно. Китай се пробва да бъде империя, само че не съумява. А Русия е в стратегическата позиция, в която би трябвало да реши какво ще бъде. Войната в Украйна не се разви както желаеха. Не са предполагали, че две години по-късно ще не престават да се бият, чакаха да са единствено две седмици “, сподели още Джордж Фридман.

Снимка: bTV

„ Сега поглеждат централна Азия. Формират връзки в централна Азия, в Кавказкия район, както и на юг, на Балканите. Опитва се да реши каква ще бъде идната стъпка. Първата стъпка може и да успее, само че не е доста евентуално. Имаме Русия, която е доста остаряла, доста сполучлива в доста връзки, и си признава, че още веднъж е изгубила война. Сега следва въпроса за тях – кои сме, какви сме “, добави той.

По думите му страни като България са в листата им, едва евентуално е да нападат, само че е допустимо да търсят стопански връзки.

Журналистът Любчо Нешков и някогашният зам.-външен министър Милен Керемедчидев разясняват втвърдяването на тона сред Скопие и София

„ Сега с измененията в съветския хайлайф, които вкараха доста повече икономисти на високи рангове, осъзнават, че в модерните войни би трябвало да има стопански качества, не като при Сталин. Така че ще дойдат с оферти, а с предложенията  ще дойдат и изискванията. Но България сигурно е в листата на страни, с които биха желали да имат по-добри връзки “, безапелационен е Фридман.

„ Всичко е същото, просто е минало на друго ниво. Управлението на Русия е приело друга форма от предстоящото. Ситуацията в Близкия изток от американска позиция не е пагубна, въпросът е, че е алегорична. Но това би трябвало да завърши. И несъмнено, връзките с Европа са доста елементарни – ние не я разбираме, нито какво мисли, нито какво прави, нито какво може да чакаме “, изясни още геополитическият футурист.

Според него НАТО е образувана посредством Съединени американски щати, с цел да се сътвори буфер против руснаците.

Снимка: bTV

„ Той не е от сериозно значение сега, само че страните в Европа не са другари. Не са като 2 щата в Съединени американски щати – аз пребивавам в Тексас. Тексас не харесва Ню Йорк, само че съжителстваме. Тук идва въпросът какви са връзките сред страните. Обвързан е с икономическия въпрос. Това са доста разнообразни страни с доста разнообразни качества. Има една централна банка. Тя не може да служи еднообразно добре на Италия и на Германия. Не са домислили по какъв начин да се оправят с това и се опасяват да го обмислят, тъй като всичко ще се разпадне. Затова не престават по същия метод, въпреки че всяка страна има разнообразни потребности “, добави Фридман.

„ Никога не е имало решение през всичките тези години с Израел. Но и другите страни също са се били между тях т.е. не е въпросът единствено Израел, въпреки че е значителен подобен “, сподели той в специфичното изявление.

„ Междувременно взаимоотношенията на Израел със съдружниците са обтегнати. Защото не е в полза на Америка да има кръвопролития, само че не е в полза на Америка да види, че Израел губи. В мъчно състояние сме. За злощастие в този район постоянно се водят войни и със, и без Израел, със Съединени американски щати, с Русия. Това е място на война и би трябвало да свикнем с това. Тоест ние сме привикнали, само че няма да има съглашение, което да го позволи “, съобщи доктор Фридман.

Снимка: bTV

Той счита, че Нетаняху е свършено политически. Припомни, че през 1973 година още веднъж имаше нахлуване на Израел, което разследващите служби са пропуснали.

 „ Интересно е по какъв начин се е случило. Нетаняху е виновен за разследващите служби. Той е министър председател, а и добре осведомен с разузнаването, само че го е пропуснал. Колкото по-дълго се бие, толкоз по-дълго ще остане на управителен пост в Израел. Не наподобява да има предпочитание да завърши войната. Това съгласно мен е обвързвано с политическата му позиция, само че не мисля, че ще му се разреши да го прави още дълго – прекалено много хора  губят живота си. Американците старателно упорстват, а израелците споделят, че са суверенна страна, ще вършат каквото желаят. Е, в избран смисъл е суверенна страна, само че се нуждае от Съединени американски щати. Проблемът е, първо, че арабите нямаха никаква поддръжка – нападателите не са разчитали на помощ от никоя арабска страна. Второ, разследващите служби на Израел са се разпаднали. Според мен ще продължи още много дълго “, сподели Фридман.

Снимка: bTV

По думите му Третата международна война би била доста забавна, само че се пита кой ще се бие?

„ Руснаците са потвърдили, че не могат да се оправят с дребна, мизерна страна към този момент 2 години. Китайците изпитват освен дълбоки стопански проблеми, само че поради американската окупация на Филипините и на други острови, към този момент има цялостна обсада по отровите. Така че те не са подготвени, а бяха. Съединени американски щати няма с кого да водят война, което е доста добре – такава няма да стартира. Но Съединени американски щати нямат същинско предпочитание да се намесват в Европа или Азия. Да, риск е, приема се, само че желаеме да се завърши. В момента не считам, че има международна война, а избухват голям брой локални войни “, добави Джордж Фридман.

Снимка: bTV

„ Не знам какво е НАТО. НАТО е алианс, в който, щом избухне война, тогава се взема решение какво да се изпрати. Когато Съединени американски щати сътвори НАТО, тя беше алианс, при който във Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа се знаеше какво ще създадат белгийските Военновъздушни сили до третия ден. Знаеше се какви оръжия ще се включат, какви спомагателни такива ще бъдат нужни и какъв е проектът. Сега няма един-единствен зложелател и няма единодушие “, добави той.

„ Всеки път, когато възникне рецесия, НАТО не може да се задейства толкоз бързо. Следователно американците би трябвало да работят бързо. Много страни, които след разпада на Съветския съюз се причислиха към НАТО и усетиха, че в този момент са в сигурност, участват на срещите в НАТО и схващат в действителност какво е ситуацията “, показа Фридман.

Той посочи, че НАТО е нещо, което би трябвало да се развие.

„ Американците са постоянно нападателни. Ако навлезем в Европа като съществени гаранти на сигурност, ще желаеме стопански изгоди, достъп и други неща. Германците не желаят да ги дадат, само че не желаят и да се бият. Това е казусът на Европа. В района царува не неустойчивост, само че неустановеност. Нямаме визия да вземем за пример какво желаят французите, а тече война, в която би трябвало да участваме, осигурявайки въоръжение. “

Д-р Джордж Фридман изясни, че НАТО би трябвало да вземе основополагащо решение. Дали е коалиция на страни, за които оперативната активност е по желание или е организация, в която всяка нация би трябвало да служи.

Снимка: bTV

„ В НАТО чувството е, че сме коалиция. Сами сме. Тогава казусът, тъй като руснаците не са завършили, в мъчно състояние са и ще търсят благоприятни условия да заградят Запада, доста скоро, с успокояването на войната, и България ще бъде посетена от руснаците. Тогава въпросът става дали не е удачно да има по-малък алианс, да вземем за пример на Балканите – това няма да стане скоро, само че би трябвало да се случи. Виждаме съветско навлизане на Балканите, което е доста остроумен ход на руснаците, а Балканите постоянно са били тактични: „ Сега желаеме този съюз, пък след това да изчезва “. Той не изчезва “, разяснява още Фридман.

Това заяви ръководителят на силите на проруските сепаратисти в региона

„ Всичко се свежда до Балканите и до това дали избират наличието на руснаците или на американците. Те постоянно ще изберат руснаците, тъй като те дават повече, а американците желаят повече. Това се случва в близост, само че самата Европа би трябвало да реши – по какъв начин може една банка да се оправя с потребностите на всичките тези страни? Интересното е, че се пробват да имат една и съща банка за Италия и Германия “, сподели още той.

Според него изрично има демографски проблем, а раждаемостта фрапантно спада в международен мащаб, до момента в който междинната дълготрайност на живота нараства.

Струва ми се, че Париж към този момент има доказателства за това, съобщи говорителката на съветското външно министерство

„ Тоест ще имаме доста остарели хора със болести и по-малко хора, които да се грижат за тях. Ще би трябвало да се взимат решения за доста значими тематики като технологии и други. Как ще се оправим с това? Същевременно осъзнаваме, че Русия в този момент е огромна мощ. Не задоволително мощна, че да бие Украйна и Съединени американски щати дружно, само че има своето място. Путин става все по-европейска мощ. Той промени бойния проект, като внесе стопански сили. Това приказва на езика на Европа. Постигнали са го с Унгария, на Балканите също са съумели по този начин, само че руснаците в този момент би трябвало да осмислят кои са те. Съединени американски щати ще се опитат да се изтеглят – не напълно, само че ще се отдръпват от Европа, тъй като гледат на нея като на рисково място за Съединени американски щати “, изясни футуристът.

Снимка: bTV

„ Китай е голяма страна, разграничена на доста елементи. Въпросът е дали страна, отслабена колкото е Китай, може да остане цяла. Подозирам, че Китай, която в исторически проект е имала цивилен войни, не е била мирна страна, същите райони, които са били в недоразумение преди или са по-заможни – това ще ни застигне. Бих гледал на Китай като на нещо рисково – нуклеарна власт е, има огромни военноморски сили, ще огледа към Съединени американски щати за финансиране и тогава ще настъпи рецесията “, в умозаключение съобщи Джордж Фридман.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР